Verhoging laagtarief in 2019: Consument is 300 euro extra kwijt

Het lage belastingtarief gaat in 2019 van 6 naar 9 procent. Deze aanpassing heeft grote gevolgen voor de Nederlandse huishoudens. ING rekende het door en kwam op een stijging van de jaarlijkse kosten aan boodschappen van 300 euro per huishouden. 

De btw verhoging die het kabinet bedacht heeft wordt namelijk volledig doorberekend aan de consument. Wel is het zo dat de koopkracht stijgt door een verlaging van het inkomstenbelasting en stijging van de lonen. Al met al zullen we dus meer te besteden hebben.

Het lage tarief is voor de noodzakelijke goederen voor elk gezin. Denk aan voedingsmiddelen, water, geneesmiddelen, boeken, kunst of de kapper. Het is dus ook niet echt een keuze om deze producten wel of niet aan te schaffen. Je kunt immers er niet voor kiezen geen water meer te drinken of niet meer te eten. De belastingverhoging op deze producten zorgt ervoor dat je al huishouden tot wel 300 euro per jaar extra kwijt bent aan deze producten.

In 2019 zullen er grote belasting hervormingen plaats vinden. De verhoging van het lage btw tarief is hiervan een onderdeel. Deze verhoging zou in totaal 3.1 miljard euro moeten opleveren in de staatskas. Dit is doorberekend door het Centraal Plan Bureau. Van de belasting hervormingen komen de meeste lasten bij de consument terecht. Ondernemers zullen het echter ook merken en moeten rekening houden met verhogingen van tarieven.

Btw tarieven in Europa

Als we kijken naar de rest van Europa dan zijn de tarieven die Nederland hanteert helemaal niet gek. Ook de verhoging van het lage tarief past bij de percentages die andere Europese landen hanteren. Sommige hanteren zelf een veel hoger percentage. In Letland is het lage tarief bijvoorbeeld al 12 procent. In Hongarije is het hoge tarief zelfs 27 procent. Landen om ons heen hanteren: Duitsland 7, Belgie 6 en nog andere opties waarbij er een dubbel laag tarief is. Dit maak het lastiger te vergelijken.

Benieuwd naar het extra bedrag wat je zou moeten betalen? Gebruik de tool op de homepagina!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *