Ben je benieuwd hoeveel BTW je betaalt over vlees? In dit artikel ontdek je direct hoeveel belasting die je betaalt over vlees in de supermarkt en vlees in een restaurant.

Hoeveel btw betaal je over vlees?

Wanneer je vlees koopt in de supermarkt, dan betaal je hier 9% BTW over. Wanneer je vlees koopt in een restaurant, betaal je hier ook maar 9% over. Dit tarief geldt ook voor bezorging en/of afhaalmaaltijden.

Wil je direct de BTW op vlees berekenen? Gebruik dan onze gratis calculator!

vlees btw

btw op voedsel & drank

Over het grootste deel van de voedsel & drankproducten betaal je maar 9% BTW. Wanneer je echter alcohol koopt, dan betaal je hier het 21% tarief over.

Kookcursus

Wanneer je een kookcursus volgt dan betaal je hier 21% BTW over, wanneer de kennisoverdracht belangrijker is dan het eten. Wanneer het eten zelf echter centraal staat, betaal je alsnog maar 9%.

btw-verhoging op vlees

Er is al langere tijd een discussie binnen de politiek voor het verhogen van de btw op vlees. Dit wordt ook wel een vleestaks genoemd. De btw over vlees is enkele jaren geleden al verhoogt van 6% naar 9%, maar wanneer het aan bijvoorbeeld Groen Links ligt zou dit percentage nog verder stijgen naar 21%.

Voorstanders van een btw-verhoging op vlees wijzen op de nadelige gevolgen voor het klimaat, terwijl tegenstanders erop wijzen dat het hierdoor vooral voor armere Nederlanders moeilijker wordt op vlees te kopen.