Wil je een eigen btw-nummer aanvragen? In dit artikel lees je direct hoe je ook zelf een btw-nummer kunt ontvangen!

Wat is een btw-nummer?

Een btw-nummer (of btw-id in Europa) is een uniek nummer waaraan je een onderneming kunt herkennen. Elk type onderneming (eenmanszaak, bv) ontvangt een eigen btw-nummer.

Een btw-nummer bestaat uit een landcode (NL), 9 willekeurige cijfers (987654321), de letter B en een controlecijfer van 2 cijfers.

Hoe kan je een btw-nummer aanvragen?

Voordat je een btw-nummer ontvangt, moet je eerst je onderneming registreren bij de Kamer van Koophandel. De belastingdienst controleert vervolgens je inschrijving en wanneer deze is goedgekeurd ontvang je direct een nieuw btw-nummer.

Je kunt eventueel ook een tweede btw-nummer aanvragen, bijvoorbeeld omdat je maar één eenmanszaak kunt hebben. Op die manier kan je verschillende delen binnen je organisatie gescheiden houden, maar je moet vervolgens wel twee keer aangifte doen.

Waar gebruik je een btw-nummer voor?

Je gebruikt een btw-nummer als communicatiemiddel naar andere ondernemingen. Je moet dit nummer altijd noteren op je facturen, zodat andere bedrijven kunnen controleren of je echt een bedrijf bent.

Wat is het verschil tussen een btw-nummer en een omzetbelastingnummer?

Een btw-nummer bevat ook de landcode ‘NL’ terwijl het omzetbelastingnummer dit niet bevat. Je gebruikt het btw-nummer in contact met klanten en het omzetbelastingnummer om te communiceren met de belastingdienst.