Ben je benieuwd hoeveel btw je betaalt over je auto? In dit artikel ontdek je direct hoeveel belasting die je betaalt over je auto en benzine.

Hoeveel btw betaal je over je auto?

Je betaalt over auto’s standaard het hoge tarief van 21%. Ben je benieuwd hoeveel btw je betaalt over je nieuwe auto? Dat kan met onze speciale tool:

Wil je direct de btw op auto’s berekenen? Gebruik dan onze gratis calculator!

Let erop dat wanneer je een auto importeert je dubbele btw kan betalen. Wanneer je auto als nieuw wordt gezien en je hebt in het buitenland al btw betaalt, dan moet je dit in Nederland namelijk nog een keer doen.

Een auto die jonger is dan 6 maanden en minder dan 6000 kilometer heeft gereden wordt gezien als nieuw voor de btw. Alleen als de auto zowel ouder is dan 6 maanden en meer dan 6000 kilometer heeft gereden, geldt deze niet langer als nieuw.

Hoeveel btw betaal je over tweedehands auto’s?

Btw-auto

Wanneer je een btw-auto koopt, is de btw voor de volgende koper. Dit maakt het aantrekkelijk voor zakelijke klanten, aangezien die de btw terug kunnen krijgen.

Als een handelaar de btw-auto vervolgens weer van een ondernemer koopt, dan moet deze opnieuw met btw verkocht worden. Wanneer je deze auto als particulier koopt, dan betaal je hier vervolgens btw over.

Margeauto

Over marge-auto’s is al btw betaalt, bijvoorbeeld doordat de auto wordt ingeruild voor een nieuwe auto. De koper betaalt in dit geval alleen btw over de winstmarge op de auto. Ondernemers kunnen de btw op de winstmarge niet terugvorderen, waardoor een marge-auto minder aantrekkelijk is voor zakelijke klanten.

btw auto

Hoeveel btw betaal je over huurauto’s?

Je betaalt het hoge btw-percentage van 21% over huurauto’s. Wanneer een auto exclusief btw wordt verhuurd, is het daarom belangrijk om hier nog 21% aan toe te voegen.

Hoeveel btw betaal je over elektrische auto’s?

Ook over elektrische auto’s betaal je gewoon het hoge btw-tarief van 21%. Misschien een goed idee om dit in de toekomst te stimuleren met een lager percentage?