Bloemisten branche vreest banenverlies na BTW verhoging

Door het btw tarief van 6 naar 9 procent te verhogen kunnen er volgende de branchevereniging Vereniging Bloemisten Winkeliers (VBW) wel eens honderden banen op de tocht komen te staan. 

Naast de banen vrezen vele bloemisten ook nog eens voor het voortbestaan van hun zaak. De verhoging van het tarief heeft namelijk grote effecten op de omzet die ze verwachten te gaan halen. Dit zou tot 52 miljoen euro minder kunnen zijn zoals doorgerekend door het onderzoeksbureau Decisio.

Zo zouden zeker 400 banen op de tocht komen te staan door deze maatregel. Dit ongeveer 4 procent van het totale aantal medewerkers in de bloemen branche. Tevens denken vele winkeliers dat hun bedrijf het niet overleeft na deze verhoging, zo’n 15 procent heeft er een hard hoofd in. Dit komt neer op 3000 winkeliers die de zaak moeten zullen sluiten.

Door actie te voeren op het plein in Den Haag vragen de bloemisten gehoor voor dit probleem. Ook andere branche organisaties verzoeken de overheid sterk deze maatregelen te herzien. Bijvoorbeeld de brancheorganisatie voor Ambulante handel (CVAH) en de groente en fruit specialisten (ABN). De effecten voor deze branches zullen vergelijkbaar zijn na de verhoging.

De vraag is natuurlijk of de consument de extra btw wil betalen of dat de winkelier het moet verwerken in de marge van hun product. Een korte rekensom leer ons wat het verschil zou zijn indien de winkelier het één op één doorrekent op de consument.

Een regulier boeket kost vaak 25 euro. Dit is een inclusief btw bedrag. Met de btw rekenmachine weten we dat dit bedrag zonder de 6% procent btw 23.58 euro is. Wanneer we met de rekenmachine hier weer 9% btw over rekenen komen we uit op 25.70 euro. Het verschil is dus 70 cent. Een redelijk groot bedrag wat de consument meer moet betalen. Indien de bloemist de kosten voor haar eigen rekening neemt en 25 euro wil blijven vragen komt het neer op € 22.94 wat zij eraan verdient in plaats van de 23.58 euro. Ook een flink verschil.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *