E-books niet meer onder hoge tarief

Het was al even een gek verschil digitale boeken waar je 21 procent btw over moet betalen en gedrukte boeken waarover slechts 6 procent gerekend hoeft te worden. Vanaf nu hoeft dat dus niet meer want Europese lidstaten mogen namelijk nu ook e-books onder dit lagere tarief laten vallen. Dit besluit is door de Europese Commissie dinsdag bekend gemaakt. 

Doordat er nu eindelijk duidelijkheid is komt er een einde aan jarenlang gesteggel over de het verschil. Het was eigenlijk de bedoeling om dit al veel eerder aan te passen maar omdat de wetswijziging door alle individuele lidstaten goedgekeurd moest worden duurde het toch langer dan gehoopt. Oorspronkelijk was het voorstel namelijk al in 2017 gedaan.

De twee jaar kwam onder andere door de Tsjechen die de maatregel tijden geblokkeerd hebben. Zij hadden namelijk zelf ook een voorstel gedaan voor de manier waarop btw geïnd wordt. Ze gebruikten hun stem om extra druk te kunnen zetten op de wens om hun voorstel te laten passeren. Uiteindelijk is er een compromis gevonden waardoor de maatregel dus door iedereen geaccepteerd is.

Benieuwd naar het verschil in btw tussen je oude en nieuwe e-book? Gebruik de calculator om het verschil in kosten te berekenen. Het maakt nogal verschil of je 6 of 21 procent moet betalen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *