Ben je benieuwd hoeveel btw je betaalt over drank? In dit artikel ontdek je direct hoeveel belasting die je betaalt over drank in de supermarkt en bier in een restaurant.

Hoeveel btw zit er op drank?

Het btw-percentage dat je betaalt over drank, hangt af van het alcoholpercentage van de drank. Het maakt hiervoor niet uit of je de drank koopt in de supermarkt of op het terras van een restaurant.

Bier

  • <0,5% alcohol: je betaalt het lage btw-tarief van 9%.
  • >0,5% alcohol: je betaalt het hoge btw-tarief van 21%.

Andere drank

  • <1,2% alcohol: je betaalt het lage btw-tarief van 9%.
  • >1,2% alcohol: je betaalt het hoge btw-tarief van 21%.

Wil je direct de btw op alcohol berekenen? Gebruik dan onze gratis calculator!

Btw over mixdranken

Normaal gesproken wordt het hoge btw-tarief van 21% gerekend over mixdranken. Wanneer de verkoper aan enkele voorwaarden voldoet, mag deze echter ook het lage 9% tarief rekenen over het non-alcoholische deel:

  • De non-alcoholische drank moet los worden verkocht.
  • De mixdrank moet zijn opgebouwd uit de prijzen van de losse dranken.

Btw over festivalmuntjes

De organisator van het festival moet zelf goed onderscheid aanbrengen bij het inleveren van de muntjes. Wanneer een muntje voor een alcoholistisch drankje wordt gebruikt, geldt het tarief van 21%. Bij een alcoholvrij drankje geldt juist het tarief van 9%.

Arrangement met alcohol

Wanneer je in een restaurant een menu besteld inclusief alcohol, moet de verkoper zelf de omzet splitsen. Wanneer alcohol bijvoorbeeld 20% van het menu uitmaakt, dan betaal je over 20% van het bedrag het hoge tarief van 21% en over de rest het lage tarief van 9%.

Bereiden van voedsel met alcohol

Wanneer alcohol wordt gebruikt voor het bereiden van voedsel geldt het lage tarief van 9%. Ook wanneer er alcohol wordt toegevoegd aan bijvoorbeeld een bonbon, betaal je hiervoor het lage tarief van 9%.