Laagtarief omhoog in Nederland, OESO zegt het kan…

Enige tijd geleden is het hoge btw tarief omhoog gegaan. De OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) vindt dat ook het lage tarief best een stukje omhoog kan. 

De huidige tarieven

Momenteel hebben we in Nederland een hoog tarief van 21 procent en een laagtarief van 6 procent. In het kabinet zijn er gesprekken over het verhogen van dit lage percentage naar 9 procent. Niet iedereen is hier echter mee eens, de oppositiepartijen laten flink van zich horen. De OESO vindt echter dat het gat tussen de twee tarieven best wat minder groot mag worden.

Door de extra inkomsten van de verhoging kan namelijk geld vrij gemaakt worden voor het verlagen van de belasting voor lage inkomens en tweeverdieners met jonge kinderen. Ook de deelname van vrouwen aan de arbeidsmarkt kan beter.

De vooruitzichten

De vooruitzichten op Economisch gebied zijn voor Nederland erg goed. De OESO houdt rekening met een groei van 3,3 procent dit jaar en 3,1 procent volgend jaar. Voor 2019 is het getal iets lager en komt het op 2,4 procent.

Wel zijn er ook aandachtspunten. De steeds groter wordende groep met zelfstandigen en werkenden met tijdelijke contracten bijvoorbeeld. Ook de uitkomsten van de Brexit zijn een risico voor Nederland.

Ook op marco niveau gaat het goed met de wereldeconomie. De groei zit tussen de 3,6 en 3,7 procent. Door extra hervormingen en investeringen kan dit per land zelf nog hoger uitkomen.

De OESO

De OESO is opgericht in 1961 als uitvloeisel uit het Marshall Plan. Het is een samenwerkingsverband tussen 35 landen om sociaal en economisch beleid te bestuderen en coördineren. Het doel is om gezamenlijk proberen te tackelen en beleid te bepalen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *