Wanneer je producten of diensten koopt, dan betaal je hierover btw. In dit artikel lees je direct wat btw is en hoe dit precies werkt.

Wat is btw?

Btw staat voor belasting toegevoegde waarde en wordt ook wel omzetbelasting genoemd. Dit bedrag wordt berekend over de verkoopprijs.

Als ondernemer kan je de btw gewoon weer terugkrijgen van de belastingdienst. Uiteindelijk betaalt de consument dan ook de btw bij de verkoop van het product.

Wil je zelf berekenen hoeveel btw je moet betalen? Klik hier om te berekenen hoeveel het bedrag inclusief en exclusief btw bedraagt.

Btw-tarieven

Er bestaan in Nederland verschillende btw-tarieven:

  • 0%: sommige producten zijn vrijgesteld van btw.
  • 9%: het lage btw-tarief geldt bijvoorbeeld voor voedsel.
  • 21%: voor de meeste producten geldt het hoge btw-tarief van 21%.

Ben je benieuwd naar de verschillende btw-tarieven in Nederland? Klik dan hier om direct meer te lezen over de btw-tarieven in Nederland.

Btw-aangifte door ondernemers

Ondernemers in Nederland geven de btw of omzetbelasting aan, en betalen deze aan de belastingdienst. Ook wanneer je als ondernemer geen omzet hebt gemaakt, moet je alsnog je btw-aangifte doen.

De omzetbelasting reken je door aan de klanten, wanneer de verkoopprijs dus hoger uitvalt. Je verkoopt bijvoorbeeld een product voor €100 en voegt hier €21 aan btw toe waardoor de verkoopprijs uitkomt op €121.

Wanneer een andere ondernemer producten of diensten aan je verkoopt, betaal je hier ook weer btw over. Je kunt deze btw echter terugvorderen, dit heet ook wel de voorbelasting.

Je doet normaal gesproken elk kwartaal aangifte voor de btw, maar in sommige gevallen gebeurt dit ook jaarlijks of per maand.

Hoe werkt btw?

Je snapt nu wat btw is en dat ondernemers btw moeten afdragen aan de belastingdienst. Er bestaan echter enkele uitzonderingen:

  • Sommige werkzaamheden zijn vrijgesteld van btw
  • Voor sommige producten en diensten geldt het 0% tarief
  • Soms zijn je prestaties onbelast

Je bent in de ogen van de belastingdienst een ondernemer voor de btw wanneer je zelfstandig een bedrijf of beroep uitoefent. Je hoeft dus geen btw af te dragen wanneer je in loondienst bent.

Je kunt je onderneming eenvoudig aanmelden bij de kamer van koophandel. Je ontvangt vervolgens een btw-nummer waarmee je aangiftes kunt doen. Vergeet niet om dit nummer ook op je facturen op te nemen.

Btw als stuurmiddel

De Nederlandse overheid gebruikt de btw ook regelmatig om consumenten te sturen. Door sommige producten goedkoper of juist duurder te maken, kunnen ze de consumptie stimuleren of afremmen. Boeken vallen bijvoorbeeld onder het lage tarief van 9%, aangezien de Nederlandse overheid lezen wilt stimuleren.