Je verwacht natuurlijk dat al het voer voor je huisdier even duur is maar niks is minder waar. Konijnenvoer valt namelijk onder het 6% procent btw tarief maar het voer van je cavia is duurder want valt onder het reguliere 21 procent tarief. Gek toch? maar het heeft een simpele reden. 

Voedsel of niet?

Zie jij je konijn als een mogelijke stoofpot, en je cavia dan? Konijnen zijn voor de beleidsbepalers een voedingsmiddel en daarom mag het voedsel van dit dier verkocht worden met slechts 6% procent btw. Een cavia wordt in Nederland niet gezien als voedsel. De brokjes die je voor voor je huisdier koopt wordt dus verkocht met 21% procent btw. Andere dieren waarvan het voedsel onder het lagere tarief vallen zijn koeien, varkens, schapen en geiten.

Waarom geef je je cavia dan geen konijnenvoer? Dat is niet verstandig want er zit een flink verschil tussen konijnenvoer en dat van cavia’s. Zo is een konijn geen knaagdier maar een haasachtige en die kauwen horizontaal. De cavia kauwt verticaal. Ook heeft een cavia veel meer vitamine C nodig omdat het dier dit niet zelf aanmaakt. Goed caviavervoer zorgt voor de juiste balans.

Benieuwd wat het verschil in prijs zou zijn tussen het hoge en lage tarief? Gebruik de calculator op de homepagina of leer zelf rekenen met formules!