Btw verrekenen is natuurlijk fijn; je betaalt dan minder voor een product of dienst. In dit artikel lees je direct hoe en wanneer je btw kunt verrekenen.

Wanneer kan je btw niet verrekenen?

Wanneer je in loondienst bent, gepensioneerd bent of werkloos bent dan kan je de btw nooit verrekenen. Het is namelijk alleen mogelijk om btw te verrekenen wanneer de belastingdienst je als ondernemer voor de omzetbelasting ziet.

Wanneer kan je de btw wel verrekenen?

Als ondernemer kan je de btw die je betaalt over producten en diensten die je nodig hebt voor je onderneming terugvragen. Wanneer je bijvoorbeeld een laptop koopt als internetondernemer, kan je hier de btw van terugvragen. Het is dan wel belangrijk dat je de computer gebruikt voor je werk en niet om bijvoorbeeld te gamen.

Wanneer je een goed of dienst slechts gedeeltelijk gebruikt voor je onderneming, kan je de btw terugvragen voor het zakelijke deel. Wanneer je een mobiel abonnement hebt en je deze 80% zakelijk gebruikt, kan je de btw terugvorderen voor 80% van het bedrag.

Niet altijd ondernemer voor de btw

Alleen wanneer je ondernemer bent voor de btw, kan je de btw aftrekken. Soms ben je alleen ondernemer voor de inkomstenbelasting en niet voor de btw. Dit is het geval wanneer je maar weinig omzet maakt en weinig klanten hebt.

Wanneer je volgens de belastingdienst btw-plichtig bent, heb je een btw-nummer ontvangen. Je kunt via je aangifte (normaal gesproken elk kwartaal) dan je btw terugvragen.

Btw over autokosten

Wanneer je de auto zakelijk gebruikt, kan je de btw van de verschillende kosten ook terugvorderen. Denk hierbij aan de kosten voor verzekeringen, onderhoud en parkeren. Ook bij schade kan je de btw-kosten terugvorderen. Lees je wel goed in, aangezien de regels voor zakelijk rijden complex zijn.

Hoe kan je btw verrekenen?

Je kunt de btw verrekenen op je aangifte omzetbelasting. Je dienst de aangifte omzetbelasting in op de website van de belastingdienst.

Binnen de aangifte vul je eerst het bedrag in dat je hebt verdiend en de btw die je hierover moet afdragen.

Aan het einde vul je vervolgens de betaalde voorbelasting in, dit is de btw die je kunt verrekenen. Wanneer je meer btw terugkrijgt dan moet betalen, betaalt de belastingdienst je geld. Als succesvolle ondernemer zal je echter vaak btw moeten betalen.